Reisverslag. Monrovia, Liberia, 02-06-2015. Groet Uit Monrovia II

Van: Jan Huijs [mailto:janbiribiara@gmail.com]
Verzonden: dinsdag 2 juni 2015 14:28
Aan:
Onderwerp: Groet hier uit monrovia II

Beste allemaal,

Inmiddels alweer 2 weken hier. Het werk vordert maar het gaat allemaal stapje voor stapje.

 

Sinds een maand is Liberia Ebola-vrij. Hierdoor is het allemaal wat minder stressvol dan de vorige keer (November 2014) toen alles en iedereen nog in de ban was van de ziekte die alleen hier in Liberia bijna 5000 doden opeiste!

Maar men blijft alert; operaties gelden als high risk; elke persoon die het ziekenhuis terrein opkomt wordt de temperatuur gemeten. Handen wassen bij het binnengaan van een gebouw; hoog risico afval wordt in volledig beschermende kleding gedaan. Overledenen worden afgevoerd door een speciaal daarvoor getraind team.

In het st. Josephs catholic hospital (waar ik verblijf) hebben we uit de steriliatieruimte een oude sterilisator verwijderd; hij moest echter volledig gesloopt worden anders kon hij niet door de smalle gang/deur.

De voorbereidingen voor water, electriciteit en afvoer worden gedaan.

Er moest nog e.e.a. gesloopt worden om plaats te maken voor de nieuwe machines.

 

Ook begonnen met stroomverbruik metingen en het voorbereiden voor het implementeren van software voor de apparatuur-inventaris van het ziekenhuis.

 

In het andere ziekenhuis (JF Kennedy Memorial hospital) de eerste tests gedaan aan de autoclaaf. Problemen met watervoorziening en compressor; ook de software geeft problemen. Ik ben in contact met de fabrikant hierover. Heb onderdeel (drukregelaar) voor de reparatie van de compressor kunnen vinden. Vanmidddag weer testen.

 

Ook voorbereiding begonnen voor de training die gaat komen voor het CSA personeel en de technici van de beide ziekenhuizen.

De training wordt gedaan als alle apparatuur is geinstalleerd en werkt

 

De samenwerking met het personeel hier is echt geweldig goed! Er is enorm veel te doen, maar toch ook heel veel plezier!

 

Het ziet er naar uit dat ik een week langer hier zal zijn. Alles gaat toch wat trager dan in het plan. Afgelopen week waren beide waterpompen die het ziekenhuis van water voorzien kapot. Dit kreeg prioriteit. Alle staff die ik ook nodig heb moest hiermee aan de gang (hoofd onderhoud, de electricien en de loodgieter).

Vandaag overleed een personeelslid (hoofd operatiekamer); aan nierfalen. Gelukkig geen ebola. Ook dat levert onrust en vertraging bij werk. Verder is de directeur van het ziekenhuis momenteel niet aanwezig, waardoor het organiseren van zaken moeizamer verloopt. Ook is nu de regentijd begonnen. Enorm zware regenval; urenlang. In de gebouwen veel lekkages, die ook weer aandacht vragen van het onderhouds personeel. Al met al gaat alles wat minder snel en zal ik het bezoek hier moeten verlengen.

No time to be bored!

 

Groeten hier uit warm, regenachtig, vochtig, maar goed Monrovia,

Hoop van jullie te horen! Bedankt voor alles!

 

Jan

Hierbij enkele indrukken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *