Het Summa College, Jan Huijs (HEART Consultancy) en DTS@Aktief hebben in nauwe samenwerking met de SVN een bijscholing ontwikkeld voor medewerkers van de sterilisatieafdeling die zich (opnieuw) willen bekwamen in microbiologie, het reinigen/ desinfecteren en het steriliseren van medische hulpmiddelen. De scholing wordt aangeboden op het nieuwe e-learning platform SteriAk, acrocriem voor Sterilisatie-Akademie.
Deze scholing werd een eerste pilot als e-learning traject en had als doelgroep alle professionals die patiëntveiligheid belangrijk vinden en erop gericht om de actuele kennis in het dagelijks werk toe te passen.
De scholing is opgebouwd uit een digitaal leertraject in combinatie met drie workshops bij Summa Zorg tijdens een afsluitende avond.
Voor deze eerste pilot hadden zich 39 deelnemers uit verschillende delen van het land aangemeld. De deelnemers konden op 30 maart 2016 starten. De afsluitende workshops werden verzorgd op 5 april 2016. Deze werden door alle deelnemers bijgewoond!
Na afronding ontvingen de deelnemers een verklaring die recht geeft op 30 accreditatiepunten bij de SVN.
De kosten van deze scholing was E250,–; dit was inclusief de toegang tot het e-learning leertraject, de toetsen, het bijwonen van de afsluitende workshops in het Summa College en eindtoets. Tijdens de afsluitende avond werd een broodmaaltijd aangeboden.
Summa College, Eindhoven, The Netherlands: 2016-04-05: Refresher training of CSSD staff: explaining the physics of steam. The candidates did a pilot e-leaning course. At the end of the theoretical part they came for a a closing practical evening to Eindhoven. | Summa college, Eindhoven, The Netherlands. 2016-04-05: Refresher course of CSSD staff. The steam experience. They were candidates of the first e-leaning refreshercourse, which was closed with a practical evening at the Summa College |
Voor sterilisatiemedewerkers
De scholing richt zich op de patiëntveiligheid en de huidige, snel veranderende, eisen en richtlijnen van het vakgebied. We gaan in op de nieuwste (wetenschappelijke) inzichten m.b.t.:
- microbiologie en hygiëne
- reinigen/desinfecteren van medische hulpmiddelen
- steriliseren van medische hulpmiddelen.
Er is een duidelijke samenhang tussen de onderdelen.
Het eerste deel geeft een inleiding in de microbiologie en gaat verder met de hygiënevoorschriften volgens de huidige richtlijnen. Het doel van dit onderdeel is dat je inzicht krijgt in de besmettingsketen en weet waar jouw aandeel ligt.
Het tweede deel behandelt de verschillende aspecten van reinigen en desinfectie van medische hulpmiddelen met als doel kennis op te frissen en te actualiseren.
In het derde en laatste deel wordt het sterilisatieproces van medische hulpmiddelen uiteengezet.
De deelnemers kregen toegang tot een digitaal leerpakket.
Het lesmateriaal is gebaseerd op het boek “Sterilisatie van medische hulpmiddelen met stoom” van de auteur Jan Huys. De scholing is zo opgezet dat je de leerstof in eigen tempo tot je kunt nemen. Ook zijn er oefentoetsen in het programma opgenomen.
In 5 april was er een bijeenkomst bij Summa Zorg in Eindhoven. Met medecursisten werden 3 workshops gevolgd. De inhoud van deze workshops is een praktijkgerichte verdieping van de bovenstaande onderwerpen. De workshops worden gegeven door ervaren docenten, onder andere Jan Huys.
Kortom: een scholing die zowel theoretisch als praktisch een goed vervolg biedt om op een zelfstandige, maar vooral verantwoorde wijze te kunnen reinigen, desinfecteren en steriliseren.
Toekomst
- In het tweede deel van 2016 zal deze bijscholing herhaald worden.
- Er zal overleg zijn met de andere ROC’s (Enschede en Leiden) om ook via deze locaties deze scholing aan te bieden.
- Er zijn plannen om het e-learning materiaal verder uit te werken om uit eindelijk tot een volledige opleiding tot MSMH te komen. Meer hierover in de komende maanden.